lørdag 29. november 2014

Landsakp + gråfilter = silkemyk mystikk (hvis en kan si det slik...)

Kjørte ut til Bortheim i går for å eksperimentere med gråfilter. Det som tiltrekker meg denne form for fotografering, er mystikken som kommer fram når det blir konvertert til sort/hvitt. Himmelen får en dramatisk look og vannet silkemykt. Liker veldig godt den kombinasjonen.
Det kreves mye gråfilter hvis det er veldig lyst ute. Har en lite gråfilter, slik som eg har akkurat nå, må en vente til det er i ferd med å skumre litt. Eg var der kl 16, men måtte vente en halv time før det ble mulig å holde lang nok lukkertid, som ble 30 sek i dette tilfellet. Det kreves litt planlegging og tid.

Disse bildene er tatt med et nøytralt gråfilter (ND8), som gir 3 blendersteg. Som betyr at du kan bruke f.eks f2.8 i stedenfor f8 med et slikt filter på objektivet. Hva er blender? Enkelt forklart - lavt blendertall f2.8 gir lite detaljer og slipper inn mer lys, mens høyt blendertall f22 gir mye detaljer i bildet men sipper inn mindre lys.
Første bildet under har eg brukt f22, lukktertid 30sek og iso 64. Eg liker ikke å bruke så høy blender, men var eneste mulighet på det tidspunk.

De neste bildene har eg brukt f18, 30sek og iso 64Bildet under viser så vidt Blegja i bakgrunnen. Eneste fjellet med snø på. Kjente godt vinterkulden på fingrene. Lurt å ha med seg hansker og helst en fjernkontroll til å utløse kamera. Noe eg ikke hadde. Fjernkontroll har eg ikke enda. Kjøpt nytt brukt kamera (Nikon D810) og oppdaget at fjerkontrollen til det forrige kamera ikke passet til dette. Ellers hadde eg tatt noen bilder med bulb, for å få enda lengre lukkertid og enda mer silkemykt vann. Skal forklare bulb etter på...


Siste bildet her er tatt uten gråfilter og med kortere lukkertid, 5sek.Vannet er i bevegelse og himmelen er utbrent. Lite detaljer i himmel og ser så vidt skyene. Derfor er det nyttig å bruke et nøytralt gråfilter. Det roer ned lyset og gir mer detaljer i hele bildet. Blir penere å se på. I dette tilfellet kunne det vært nok å bruke et gradert gråfilter. Enkelt forklart for de som ikke er kjent med det, kun øvre del blir roet ned, mens nedre halvdel forblir som den er.


Hadde eg hatt flere gråfilter som eg kunne brukt sammen, ville eg fått redusert blendersteg enda mer og lengre lukkertid, men da måtte eg brukt bulb-funskjonen. Det krever fjernkontroll, ellers blir bildet veldig uskarpt når eg skal holdet fingeren på utløseren hele tiden.
30 sek er kameraet lengste lukkertid uten fjernkontroll. Bulb-funksjonen lar deg holde lukkeren åpen så lenge du ønsker, men da må du og holde utløserknappen på kamera nede like lenge før du slipper. Det gir bevegelse og uskarpt bilde. Ikke minst kaldt på fingrene om det er på vinterstid. Derfor er fjernontroll et must ved lang lukkertid. Selv om du har stativ, som og er et must, blir det vibrasjoner som gir uskarphet uten fjernkontroll. På fjernkontrollen har du utløserknapp som kan låses i det du trykker, lukkeren står åpen helt til du trykker på knappen igjen. Genialt!

Hvorfor eg ikke liker blender f22? På speilrefleks sniker det seg alltid støv inn i kamerahuset. Dette vises ekstra godt på høy blender. Nå er ikke kamera mitt så gammelt at det har fått lagt seg så mye støv der inni, så her har eg kun redigert bort 5 støvdotter i bildet. Har en fått mye støv, kan redigeringsbiten være ganske kjip. Derfor liker eg ikke blender høyere enn f11 og de aller fleste tilfeller holder det i massevis. Støvdottene vises ikke på lav blender. I alle fall ikke like mye.


Nå gleder eg meg til å få Lee big stopper filter.
Husk gråfilter, stativ og fjernkontroll. Gjerne noe å sitte på. Eksperimenter med lyset og lukkertid.

God helg!

2 kommentarer:

 1. Hello monica
  I do not quite understand the technical details of a picture, but I know that your photos are splendid!!! I love the black and white contrast and the brightness of the colorful ones!
  Hugs

  <°))))< Bia

  SvarSlett
 2. Thank you Beatriz, for your comment. Glad you like my style :)))

  SvarSlett