mandag 11. november 2013

Viksdalen - Gaular

Kamera er ofte med i bilen sånn i tilfelle...i går kjørte eg datteren min til bussen og etterpå tok eg en liten tur på speiding etter motiv, og endte opp på Viksdalen ved Viksdalsvannet.

Det var like før solen gikk ned, så lyset var minimalt i forhold til fotografering med kort lukkertid.
Men det gjorde ikke så mye, for eg ville se hva eg kunne få ut av høstskumringen med hdr i photoshop, av et bilde. Som regel tar man 3 bilder som er normal, over og undereksponert og legger dem sammen for å hente det beste av alle 3 og gi mer detaljer i bildet. Enkelt forklart...
Alle bildene er tatt i Raw format. Det gjør eg stort sett alltid. Raw er som du ser av orginalbilet, ganske flatt.I praksis produserer digitalkameraer som regel JPG-filer som både er komprimert og har fått automatisk justert hvitbalanse, fargemetting og kontrast. For de som selv ønsker å ha kontroll over bildenes egenskaper og kvalitet, er raw-filer velegnet for manuell justering av fargene.

Her er bildet behandlet med hdr toning i Adobe photoshop (CS5). Etterpå har eg justert litt i curves og brukt litt dodge og burn for å gjøre spesifikke partier lysere og mørkere.

Høstfargene avtar og snøen har lagt seg på de høyeste fjelltoppene.

Før ...

Etter...
 Før...

 Etter...

Før...


Etter...Det var hdr toning med et bildet - blir ganske dramatisk og malerisk.
Nå skal eg vise hvordan hdr blir, der 3 bilder settes sammen til 1 bilde. Da er det lurt å bruke stativ for å få helt nøyaktig likt utsnitt, lik horisontlinje og samme fokuspunkt.

Normal eksponert...


Undereksponert -1

overeksponert +1

I CS5 blir disse 3 bildene satt sammen til 1 bilde, som vist under. Hdr (High dynamic range) gir deg muligheten til å få frem flere detaljer i bildet. Her har eg prøvd å holde et mer naturtro bilde enn de forrige.


Eg har gjort veldig lite hdr redigering tidligere, men ser mer og mer nytten av det. Kan bli veldig tegneserieaktig hvis en drar for hardt i, og som alt annet, er det smak og behag.

Når eg drar på fototur, tar eg som regel med et objektiv. Slik tvinger eg meg til å være kreativ med det objektivet eg har tilgjengelig. Denne gang ble det vidvinkel, Nikon 14-24mm f2.8 og eg gleder meg allerede til neste fototur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar